Referenscase

Läs mer om några av de projekt vi färdigställt

Veidekke

Veidekke valde att göra sin flytt till nya lokalen till en återbruksflytt där befintligt material i allt från byggmaterial till inredning prioriterades.

Rextils uppdrag har varit att inventera Veidekkes befintliga textila material samt kringprodukter så som skenor, fästen osv och hitta sätt att använda sig av materialet i nya lokalen. Självklart utan att försaka känsla, funktion och stil.

En utmaning var att takhöjderna i gamla lokalen och takhöjderna i nya skiljde sig markant vilket gjorde alla gamla gardiner för korta. Vi fick helt enkelt lösa det och gjorde det genom att vända på textilierna och fick då ut mer längd på dom.

Vissa placeringar hade 4 m i takhöjd och där blev det svårt att hitta lösningar från återbruksmaterial och fick istället leta bland deadstockmaterialen/restlagren och komplettera med nytt material där det inte fanns andra lösningar att tillgå.

Veidekkes kontor har nu en härlig känsla där många återbruksleverantörer varit med och bidrag, bland annat vi på Rextil Interiör. Något vi är glada och tacksamma över för det har varit en riktigt rolig resa.

Tack för förtroendet Veidekke

Uppsala Stadshus

På undervåningen av Uppsala Stadshus finns en kreativ hub där man kan samlas. Tillsammans med ansvarigt arkitektkontor fick vi ta fram en lösning på gardiner som matchade rummet i övrigt. Ett rum som skulle spegla kreativitet, värme och en välkomnande känsla.

Arkitekterna hade föreskrivit ett skirt akustiktyg då rummet i sig hade en svår ljudbild med högt i tak och många hårda ytor. Man ville dock inte försaka de höga fönstren och ljusinsläppet.

Rextil hade exakt de tyget som föreskrivits i några kulörer på sina cirkulära lager och resterande fick vi komplettera via nyleverantören för att kunna skapa den känslan och formen som önskades. 
Slutresultatet är en karamell av kreativitet där funktionen fick ta plats ihop med det så viktiga cirkulära tänket.

Medley

Medley bytte våning i huset de tidigare huserat i och nya lokalerna skulle innehålla mer färg och form. Flera återbruksleverantörer var involverade i möblering och planering och Rextil fick chansen att ta fram deadstock och återbrukade material från sina cirkulära lager.

Här var färger på möbler, golv och väggar redan satta och vissa funktioner behövde tas i beaktande. Det är alltid svårt att hitta cirkulära alternativ när det finns många parametrar att förhålla sig till men vi lyckades hitta alternativ som matchade både, funktion och ekonomi.

Projektet var i stor mån med fokus på cirkularitet och vi återbruksleverantörer hade en roligt och bra samarbete med att ta fram matchande och funktionella alternativ tillsammans.

Vi på Rextil är nöjda och glada att vi fick bidra till detta sprakande projekt med miljötänk i fokus och vilket lyft det blev tack vare bra inredare och medvetna beställare.

Castellum

När Castellum skulle flytta från sitt kontor inne i city så fanns de otroligt mycket material att ta del av. Tillsammans löste vi en disponeringsplan på hur vi kunde använda allt det befintliga materialet till nya kontoret SAMT ett till som färdigställdes i söderort.

Ett projekt som verkligen speglar hur fantastiskt användbart kvalitetsmaterial är då gardinerna såg sprillans nya ut och passade perfekt in i de nya färgsättningarna och med de funktioner varje rum behövde ha.

Ett skrytprojekt vi gärna pratar om med värme och visar upp när vi får chansen. 
Vi gillar att sammanställa projektet i efterhand och med Castellum gjorde vi det tillsammans med Jonas Forsmark som ansvarade för just detta Castellumprojekt. Vi passade på att ställa några frågor för att se hur de kände efter avslutat projekt.

 

Vad gjorde samarbetet aktuellt med Rextil?
Castellum har som mål att återbruka i våra projekt om möjligt och speciellt i detta interna kontorsprojekt var kraven högt ställda på återbruk. Rextil kändes lyhörd och lösningsorienterad för att kunna genomföra detta på bästa sätt både utifrån tid, kvalitet och pris.

Varför är återbruk viktigt för er?
Vi arbetar efter den hållbara staden 2030 med ett antal punkter vi vill följa och där det är viktigt att bedriva vår verksamhet på ett ansvarsfullt sätt gentemot samhället och våra intressenter.

Finns det något ni vill nämna som gjorde er positivt överraskade i samarbetet/ i slutresultatet?

Utöver redan nämnt en väldigt bra känsla i samarbetet med att utifrån vårt koncept för kontoret hitta rätt kompletteringar till det som återbrukats för ett bra slutresultat. Flexibel och lösningsorienterad leverantör som hittar bra förslag utifrån befintliga textilier kompletterat med återbrukat i eget lager,deadstock och nytt vid behov.

Var det något i projektet som överraskade?

Återbruk kan ibland bli väldigt dyrt men i detta fall tycker jag vi fått mycket för pengarna.

Övrig kommentar som ni vill nämna/viktigt för er att få med?
Rextil står med bland våra rekommenderade leverantörer i Castellum och vi kommer garanterat återkomma med fler förfrågningar i framtiden.

Fonus

Fonus skulle byta lokal och hade långa fina våder som hängde på gamla kontoret. Deras vilja att arbeta återbrukat gjorde oss på Rextil till en välkommen leverantör.

När vi var klara med inventeringen av befintligt material insåg vi att det gick att återbruka allt från gardiner och skenor till rullgardiner och olika akustiklösningar.

Slutresultatet blev en succé både i stil och känsla. På frågan ”var hänger de återbrukade gardinerna” som vi fick vid ett monteringstillfälle var otroligt roligt då 100 % av gardinerna var återbrukat material. 
Ett roligt projekt som vi var stolta över att få genomföra.

Tack för att vi fick chansen att återbruka fantastiskt fint material med ett strålande slutresultat.